Oszczędzaj na zakupach i zamawiaj produkty Avon ze zniżką. Dzięki temu oszczędzisz, a kosmetyki zamówisz z dostawą do domu. Jeżeli dodatkowo chcesz zarobić dodatkową gotówkę, możesz zarejestrować się i sprzedawać Avon innym osobom. Zostań Konsultantką Avon i korzystaj z wielu dodatkowych możliwości. Rejestracja AVON jest szybka i bezproblemowa, od razu po założeniu konta możesz zacząć działać. Dodatkowo dostaniesz pakiet na start zupełnie za darmo. Kupując poprzez Klub Avon otrzymujesz rabaty do 40% a dodatkowo odbierzesz prezenty za zamówienia w programie dla nowych osób.

Szybki, pyszny obiad? - chili con carne

 



Szukasz pomysłu na szybki, pyszny obiad? Meksykańska kuchnia poleca się! Przedstawiam...


Chili con carne!


Składniki dla ok. 8 osób:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 papryki
  • 2 papryczki ostre
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 puszka fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 passata 680g
  • olej
  • Przyprwy: oreganko, pieprz, sól (wedle uznania)
  • 100 g. boczku
  • 1.2kg mięsa mielonego
  • 2 limonki
  • 2x mozzarella
  • śmietana 18%
  • chipsy tortilla

Sposób przygotowania.

W garczku na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać przyprawy następnie dodać boczek pokrojony w kawałkach. Wszystko razem "udusić". Stopniowo dodać mięso mielone i razem wszystko mieszać (aby nie przywarło do garczka). Następnie dodać passatę, pomidory z puszki, pokrojoną paprykę, papryczki ostre - dusić ok. 20 minut. Po tym czasie, dołożyć puszkę fasoli i kukurydzy i dalej dusić na małym ogniu. 
Czas przygotowania to ok. 1 godzina. 

Przelać potrawę do miseczki, dodać łyżeczkę śmietany oraz startą na tarce mozzarellę, pokropić limonką, dołożyć chipsy.











32 komentarze:

  1. Jak się ma doświadczenie, idzie szybko.
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz mąż robił A ja przyglądając się wnioskuje że dość szybko 😊

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis! :) Jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jej ale pysznie wygląda. Myślę, że to danie może przypaść mi do gustu😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda :)
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy2/2/21 12:07

    Ciekawy przepis :D Chętnie go wypróbuję :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda ciekawie, ale ja jednak wolę takie dania bez mięsa. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. NA pewno miłośnicy ostrych smaków będą zachwyceni- no dla mnie jednak byłoby zbyt pikantne :-D

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Dawno już nie jadłam i narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuję sobie ten przepis. Zawsze chciałam zrobić chilli con carne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uuu wygląda pysznie! Muszę to przetestować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój chłopak bardzo lubi chili con carne. Niestety nigdy nie robiliśmy całkowicie samodzielnie tylko przy użyciu fixa. Myślę, że takie od A do Z wykonane w swojej kuchni, smakuje o wiele lepiej :) Na pewno smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. moje ulubione danie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda to obłędnie apetycznie! Może zrobię na przyszły tydzień, bo w tym tygodniu wybór padł na kaszotto z kurczakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój mąż bardzo często serwuje to na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie! Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy sposób na te potrawę. Prawie podobny do mojego z tym że u mnie nie ma ani śmietany ani boczku i mozzarelli 😉

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawy sposób na te potrawę. Prawie podobny do mojego z tym że u mnie nie ma ani śmietany ani boczku i mozzarelli 😉

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubimy kuchnię meksykańską więc chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale smakowicie wygląda! Zapisuję sobie przepis :) Podoba mi się dodatek w postaci tortilli :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kiedyś bardzo często robiłam to danie tylko w wersji wegetariańskiej. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. O to było moje typowe danie na obiad, gdy mieszkalam z bratem i dodawaliśmy wszystko po prostu, co jest do gara haha
    Na zdjęciu świetnie to wygląda, bardzo estetycznie *.*

    https://live-telepathically.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. chilli pyszne, chipsów nie jadam, ale wzięłam bezglutenowy chleb i zrobiłam z niego grzanki zamiast tego, wyszło super :) bardzo rozgrzewające i sycące danie, idealne na jesień i zimę

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo smaczny przepis bazowy, jak i same dodatki :) ja zamiast mięsa mielonego daję krajankę sojową, żeby było wege :) dla głodomorów można dorzucić do chilli trochę ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  24. domyśliłam się że chodzi o fasolę czerwoną, nie białą choć nie jest to napisane :D zimą bardzo sycące, rozgrzewające danie, wprost idealne. latem za to mam własną rozsadę papryki i pomidorów zatem smak o wiele lepszy jak ma się warzywa z ogródka :D

    OdpowiedzUsuń
  25. można też samemu zrobić takie chipsy :D bierze się tortillę, spray z oliwą z oliwek i chwilę podpieka w piekarniku :D można też posypać wybranymi przyprawami. wychodzą chrupiące idealnie :) można je pokroić na trójkąty zawczasu albo po upieczeniu dzielić na nieregularne kawałki

    OdpowiedzUsuń

Nie lubię kopiowanych komentarzy, więc jak masz wszędzie to samo wstawiać - lepiej nie pisz :)
Każdy może zostawić komentarz - nie tylko osoby posiadający bloga!:)
DZIĘKUJE ZA KAŻDY KOMENTARZ I OBSERWACJE - staram się odwdzięczać! :)

Diana

INSTAGRAM