Szukasz pomysłu na szybki, pyszny obiad? Meksykańska kuchnia poleca się! Przedstawiam...
Chili con carne!
Składniki dla ok. 8 osób:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 papryki
- 2 papryczki ostre
- 2 puszki pomidorów
- 1 puszka fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 passata 680g
- olej
- Przyprwy: oreganko, pieprz, sól (wedle uznania)
- 100 g. boczku
- 1.2kg mięsa mielonego
- 2 limonki
- 2x mozzarella
- śmietana 18%
- chipsy tortilla
Sposób przygotowania.
W garczku na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać przyprawy następnie dodać boczek pokrojony w kawałkach. Wszystko razem "udusić". Stopniowo dodać mięso mielone i razem wszystko mieszać (aby nie przywarło do garczka). Następnie dodać passatę, pomidory z puszki, pokrojoną paprykę, papryczki ostre - dusić ok. 20 minut. Po tym czasie, dołożyć puszkę fasoli i kukurydzy i dalej dusić na małym ogniu.
Czas przygotowania to ok. 1 godzina.
Przelać potrawę do miseczki, dodać łyżeczkę śmietany oraz startą na tarce mozzarellę, pokropić limonką, dołożyć chipsy.
Zjadłbym!!
OdpowiedzUsuńpolecam!:P
UsuńJak się ma doświadczenie, idzie szybko.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Pierwszy raz mąż robił A ja przyglądając się wnioskuje że dość szybko 😊
UsuńBardzo ciekawy przepis! :) Jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować:)
UsuńO jej ale pysznie wygląda. Myślę, że to danie może przypaść mi do gustu😊
OdpowiedzUsuńdaj znać, jak zrobisz!:-)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
Ciekawy przepis :D Chętnie go wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda ciekawie, ale ja jednak wolę takie dania bez mięsa. ;)
OdpowiedzUsuńNA pewno miłośnicy ostrych smaków będą zachwyceni- no dla mnie jednak byłoby zbyt pikantne :-D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Uwielbiam! Dawno już nie jadłam i narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie ten przepis. Zawsze chciałam zrobić chilli con carne :)
OdpowiedzUsuńUuu wygląda pysznie! Muszę to przetestować!
OdpowiedzUsuńLove it so much!
OdpowiedzUsuńLove,
AL-
Hoodie Trend Outfit
Mój chłopak bardzo lubi chili con carne. Niestety nigdy nie robiliśmy całkowicie samodzielnie tylko przy użyciu fixa. Myślę, że takie od A do Z wykonane w swojej kuchni, smakuje o wiele lepiej :) Na pewno smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione danie :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda to obłędnie apetycznie! Może zrobię na przyszły tydzień, bo w tym tygodniu wybór padł na kaszotto z kurczakiem :D
OdpowiedzUsuńMój mąż bardzo często serwuje to na obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na te potrawę. Prawie podobny do mojego z tym że u mnie nie ma ani śmietany ani boczku i mozzarelli 😉
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na te potrawę. Prawie podobny do mojego z tym że u mnie nie ma ani śmietany ani boczku i mozzarelli 😉
OdpowiedzUsuńLubimy kuchnię meksykańską więc chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! Zapisuję sobie przepis :) Podoba mi się dodatek w postaci tortilli :)
OdpowiedzUsuńKiedyś bardzo często robiłam to danie tylko w wersji wegetariańskiej. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńO to było moje typowe danie na obiad, gdy mieszkalam z bratem i dodawaliśmy wszystko po prostu, co jest do gara haha
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu świetnie to wygląda, bardzo estetycznie *.*
https://live-telepathically.blogspot.com/
chilli pyszne, chipsów nie jadam, ale wzięłam bezglutenowy chleb i zrobiłam z niego grzanki zamiast tego, wyszło super :) bardzo rozgrzewające i sycące danie, idealne na jesień i zimę
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny przepis bazowy, jak i same dodatki :) ja zamiast mięsa mielonego daję krajankę sojową, żeby było wege :) dla głodomorów można dorzucić do chilli trochę ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńdomyśliłam się że chodzi o fasolę czerwoną, nie białą choć nie jest to napisane :D zimą bardzo sycące, rozgrzewające danie, wprost idealne. latem za to mam własną rozsadę papryki i pomidorów zatem smak o wiele lepszy jak ma się warzywa z ogródka :D
OdpowiedzUsuńmożna też samemu zrobić takie chipsy :D bierze się tortillę, spray z oliwą z oliwek i chwilę podpieka w piekarniku :D można też posypać wybranymi przyprawami. wychodzą chrupiące idealnie :) można je pokroić na trójkąty zawczasu albo po upieczeniu dzielić na nieregularne kawałki
OdpowiedzUsuń